menu_icon_aboutCreated with Sketch. menu_icon_bikeCreated with Sketch. menu_icon_crosscountryskiCreated with Sketch. menu_icon_hotelCreated with Sketch. menu_icon_houseCreated with Sketch. menu_icon_mapCreated with Sketch. menu_icon_promotionCreated with Sketch. menu_icon_skiCreated with Sketch. menu_icon_skierCreated with Sketch. menu_icon_skipassCreated with Sketch. menu_icon_skischoolCreated with Sketch. menu_icon_snowwarantyCreated with Sketch. menu_icon_specialCreated with Sketch. menu_icon_walkCreated with Sketch.
Bilen till fjällen

Res med egen bil

Bilen är kanske vårt vanligaste transportmedel när vi skall på vintersemester till fjällen. Här kan du få handfast information och tips som gör bilresan till en trevlig tur!

Köra på fjällväg - praktiska råd

Är du inte en van bilförare så kan det kännas lite ovant och skrämmande att köra på vinterväglag, men med lite handfasta råd så känns det alltid lite tryggare.

Att köra uppför:

  • Håll avstånd till framförvarande fordon, så att du hela tiden kan ha drag på dina hjul.
  • Håll så konstant fart som möjligt

Att köra nerför:

  • Kör på samma växel som du skulle köra på uppför så att du får hjälp av motorbromsen.

Som regel är det inga problem att ta sig upp och ner för fjället om man har bra vinterdäck. Det kan naturligtvis vara tillfällen, då det pågår ett ordentligt snöfall eller att det blåser igen, men vid dessa vädersituationer så kör snöröjarna upp och ner för fjället i skytteltrafik. Väntar man i sådana lägen, så att man kan åka direkt efter snöröjaren så är det inga problem.


Vinterdäck i Sverige och Norge

- Vinterdäck i Sverige Klart med nya regler om vinterdäck. Här kan du läsa ett utdrag från Transportstyrelsens hemsida angående ny lag för användandet av vinterdäck i Sverige

- Vinterdäck i Norge. Läs mer om att resa utomlands


Vägtullar och Bompeng i Norge

- Vägtullar i Norge: Läs mer om "Bompeng" längs E6 i Norge och andra vägar på autopass.no


Bra länkar för mer information

- GPS Sök GPS-koordinater

- Kartor på nätet Här kan du få hjälp att planera din bilresa

 

Elbil - Uppladdningsplatser

Allt fler efterfrågar uppladdningsplatser för elbilen. Här kan du se uppladdningsstationer runt om i Sverige.

Observera att det är inte tillåtet att ladda elbil i kontakter som inte är anpassade för laddning av elbil (tex vid/i hus och lägenheter).

Vi önskar er en trygg och skön bilfärd till er skiddestination!