Historien om Bengt-Martins - Så började det!

Det var 1960, på toppluvornas och de rejäla pjäxornas tid, som de båda värmlänningarna Bengt Berg och Martin Olsson upptäckte möjligheterna att turista i de norska fjällen. De startade resebyrån Bengt-Martins.
– Vi hade hört att det var ganska roligt i fjällen, och så kostade det inte så mycket att åka dit, berättar Bengt om sin och Martins första resa till Norge.
Väl hemma funderade de på om de inte skulle kunna göra det bättre på egen hand och dessutom tjäna pengar.
– Vi tog ytterligare en sväng till Norge och föll pladask för Wadahls högfjällshotell i Gudbrandsdalen, behagligt nära Värmland. Vi ställde sedan noggrant frågan till landsfiskalen vad vi behövde för att kunna starta ett reseföretag. ”Ingenting”, svarade han, och vi satte igång.

Första året blev det två gruppresor till Wadahl, andra året tre. Bengt och Martin var både rese- och turledare.
– De flesta skidade på längden och den ena av oss ledde den korta dagsturen, den andre den längre.
I mitten av 1960-talet insåg de båda att de kunde leva på fjällverksamheten och öppnade byrå i Karlstad.
– Vi lyckades snart bredda oss som resebyrå och blev bland annat agent för charterresor med flyg och buss och arrangerade turer till Gudbrandsdalen under sommarhalvåret.

Bengt-Martins växte efterhand, man hyrde ut allt fler stugor, även i Sverige, anställde säljare och öppnade filialer i Värmland men också i Stockholm och i Göteborg. 1991 kom dock ett stort avbräck då Martin Olsson hastigt avled.
– Det skakade om oss ordentligt men tack vare en bra och trogen personal klarade vi att både fortsätta och utvecklas. Ett bevis för det var att vi fick det norska turistpriset 1994 som tidigare endast delats ut till en amerikansk och en tysk resebyrå. Då var vi allt bra stolta.
Bengt-Martins, som då bestod av 16 resebyråer, fusionerades år 2000 med Resia Travel Group.
– Det låg helt rätt i tiden och att det blev lyckosamt kan vi se idag, sa Bengt Berg, som satt i styrelsen för båda företagen så länge han levde. Bengt gick bort november 2016.
Vid en intervju i samband med 50-års jubileet konstaterade han "Nu när jag ser tillbaka på de första 50 åren, är jag framför allt tacksam över att så många har jobbat så länge hos oss, och förstås för att jag har fått ha så roligt i alla år".