menu_icon_aboutCreated with Sketch. menu_icon_bikeCreated with Sketch. menu_icon_crosscountryskiCreated with Sketch. menu_icon_hotelCreated with Sketch. menu_icon_houseCreated with Sketch. menu_icon_mapCreated with Sketch. menu_icon_promotionCreated with Sketch. menu_icon_skiCreated with Sketch. menu_icon_skierCreated with Sketch. menu_icon_skipassCreated with Sketch. menu_icon_skischoolCreated with Sketch. menu_icon_snowwarantyCreated with Sketch. menu_icon_specialCreated with Sketch. menu_icon_walkCreated with Sketch.

Utrustning i ditt boende

När säsongen startar är det viktigt att det finns utrustning i stugan som fungerar och är helt. Vi har satt ihop en lista med köksutrustning och en lista med övrigt, där ni enkelt kan checka av att ni har allt som behövs i ett självhushåll.

Var noggrann med att uppdatera din stuga/lägenhet inför varje säsong. Bruksförmål kan gå sönder eller slitas ut, och för att gästen skall känna sig välkommen är det viktigt att utrustningen är komplett.

Basutrustning som skall finnas i uthyrningsboendet.

 

Kök

  • Djupa och flata tallrikar minst 2 fler än det finns bäddar
  • Assietter minst 2 fler än det finns bäddar
  • Dricksglas-vinglas-snapsglas minst 2 fler än det finns bäddar
  • Kaffekoppar-temuggar minst 2 fler än det finns bäddar
  • Gaffel-kniv-sked-tesked minst 2 fler än det finns bäddar

Allt ovan skall vara enhetligt

  • Äggkoppar minst 2 mer än det finns bäddar
  • Smörknivar minst 2 stycken
  • Kockkniv vid fler än 8 bäddar, minst 2 stycken
  • Brödsåg vid fler än 8 bäddar, minst 2 stycken
  • Skalkniv
  • Rivjärn
  • Stekpanna helst gjutjärn, anpassat till antal bäddar
  • Kastruller i olika storlek, anpassat antal till antal bäddar (ej teflon)
  • Pastakastrull
  • Uppläggningsfat i olika storlekar
  • Ugnsformar i olika storlekar
  • Skålar i olika storlekar
  • Vispskål
  • Durkslag
  • Potatisskalare
  • Osthyvel
  • Vitlökspress
  • Grytunderlägg och grytlappar
  • Soppslev-såsslev
  • Visp gärna fler
  • Salladsbestick
  • Spagettislev
  • Slickepott
  • Tesil
  • Tillbringare
  • Litermått-decilitermått (5-delar med msk,tsk etc)
  • Konserv-flasköppnare-korkskruv
  • Sax
  • Stekspadar gärna fler
  • Skärbrädor gärna fler. Byt ut till fräscha för varje ny säsong
  • Serveringsbricka-brödkorg
  • Diskställ
  • Ungsformar
  • Långpanna
  • Brödrost
  • Kaffebryggare/Perkulator
  • Vattenkokare
  • Mikrovågsugn
  • Elvisp
  • Köksrullehållare
  • Våffeljärn efterfrågas av många gäster ( vi ser det inte som ett måste, mer som en bonus om det finns i boendet)
     
  • Diskborste *se nedan
  • Disktrasa *se nedan
  • Diskmedel *se nedan
     
  • Viktigt att det finns plats för alla runt köksbordet

Badrum

  • WC-borste vid varje WC, bytes inför varje ny säsong
  • Bastutermometer om bastu finns
  • Bastuhink om bastu finns
  • Bastuskopa om bastu finns
  • Duschraka med skaft vid varje dusch
  • Duschdraperi

Sovrum

  • Täcken efter antalet bäddar
  • Kuddar efter antalet bäddar 1-2 st/säng
  • Madrasskydd efter antalet bäddar
  • Bäddmadrass efter antalet bäddar
     
  • Garderober/Förvaring
  • Galgar *se nedan

Rengöring - Städskåp

  • Skurset med mopp+skurhink. Vi rekommenderar med urvridningsfunktion.
  • Sopset Sop+skyffel
  • Dammsugare. En rejäl dammsugare samt dammsugarpåsar (min 3 i reserv)
  • Dammduk
  • Allrent *se nedan
  • Fönsterputs *se nedan
  • Sanitetsrent *se nedan
  • Diskmedel *se nedan

Övrigt

  • Ljusstakar
  • Platt-TV *se nedan
  • Glödlampor (reserv med min 5st av varje sort som finns i boendet)
  • Proppar/säkringar (reserv med min 5st av varje sort som finns i boendet)
  • Piasavakvast med skaft
  • Snöskyffel
  • Inne och utetermometer
  • Askhink. Om öppen spis/braskamin finns
  • Askskyffel. Om öppen spis/braskamin finns
  • Askborste. Om öppen spis/braskamin finns
  • 1 hink med sand *se nedan

 

* Förtydligande av listan ovan:

Vi har skapat ovanstående lista utifrån vår erfarenhet, gästers önskemål och utifrån att våra gemensamma gäster ska få en bra semester.

För gästen känns det viktigt att de kan duka fint och ha det mysigt på sin semester. Att alla flata tallrikar är lika, alla djupa tallrikar lika, vinglas lika, dricksglas lika osv.

När det gäller köksutrustningen så måste du som ägare tänka på antalet bäddar i huset, vi kan ta exemplet stekpannor. Har du som ägare 4 bäddar angivet för ditt boende, så räcker det med en stekpanna, har man 8 bäddar kan man ha 1 stor + 1 mindre. Vid 14 bäddar så måste det finnas minst 2+1 stekpannor.

När det gäller rengöringsmedel så ställer ni in en flaska av allrent, fönsterputs, sanitetsrent, diskmedel, disktrasa och diskborste vid säsongstarten. Efter hand det tar slut så fyller vi på under säsongen.

Garderober/Förvaring tänk på att det bör finnas bra förvaring för gästerna. Inte bara i sovrummen, utan även i hall/entré. Gästerna har hjälmar, pjäxor, ytterkläder osv. Så det är därför viktigt med galgar i garderober och lite lådor eller hyllor att lägga saker i/på. Sätt gärna upp extra många krokar i hall och sovrum.

Platt-TV har vi angivit, för att gästen av idag, önskar modern teknik. På en platt-tv finns uttag så att gästerna kan ta med sig läsplatta, spelkonsoller m.m. och koppla in på TV:n. Det blir allt vanligare att en kund väljer bort en stuga på grund av att det inte finns en "modern" TV i stugan. Se även till att det finns extra batterier för fjärrkontrollen.

En hink med sand är viktigt att ha för de tillfällen då det blir glashalt med kort varsel. Gästen kan då själv sanda i väntan på att personal skall se över och åtgärda.

Om olyckan är framme under pågående säsong och ett glas eller andra mindre köksgeråd går sönder, så ersätter vi det i ditt boende. Är det större saker (mer värde) som går sönder tex kaffemaskin, tv. Då kontaktar vi dig som ägare och tar ett gemensamt beslut hur vi går vidare för att ersätta varan.

Säkerhet - Viktigt 

  • Brandsläckare skall finnas på varje våningsplan
  • Brandvarnare på varje plan. Se till att det finns extra batterier
  • Kontrollera utrymningsvägar
  • En hink med sand är viktigt, så att gästen har något att börja med innan vi hinner dit.
    Läs mer om säkerhet under "att tänka på inför säsong"

Användarinstruktioner

För att gästupplevelsen och även undvika handhavandefel är det viktigt att ni i stugan har instruktioner hur man hanterar det som finns i stugan och även löser vissa fel. Som t ex

  • Hur fungerar barnspärren på spisen?
  • Hur fungerar diskmaskinen
  • Hur skall torkskåpet vara inställt och vart återställer man överhettningsskyddet?
  • Hur fungerar bastun
  • Var finns säkringar, säkringsskåp och huvudsäkringarna
  • Hur fungerar TV.

Vi föreslår att ni har ett häfte/pärm i stugan som uppdateras varje år om något ändras. 


Med reservation för ev skrivfel eller förändring under pågående säsong. Sidan uppdaterad 190411